Login Form

Afișări articole
597678

Prezentarea Clubului Economic German Moldova - DWCM

Clubului Economic German Moldova - DWCM, a fost constituit pentru a contribui la dezvoltarea legaturilor economice dintre regiunile Europei unde se vorbeste limba germana si regiunea Moldova.

Baza economiei nu consta in derularea acesteia intr-un singur sens, ci in permanentul schimb de relatii dintre agentii economici.

Clubul nu ar dori sa reprezinte doar interesele firmelor si ale investitorilor proveniti din regiunile vorbitoare de limba germana si, de aceea, sprijina firmele locale, sa se integreze in programele de investitii, promovate de investitorii mai sus mentionati.

De aceea structura Clubului Economic este una bilaterala, ceea ce inseamna ca, nu doar persoanele fizice si juridice vorbitoare de limba germana pot deveni membri ao Clubului, ci si acele persoane care se simt a fi reprezentate de telurile noatre.

In aceasta directie, invitam in special firme mici si mijlocii sa ni se alature, avand in vedere ca acestea sunt racordate concret la conditiile economice romanesti, si cu siguranta, ne pot veni in intampinare cu idei si chiar cu sfaturi costructive menite sa imbunatateasca activitatea noastra in domeniul economic.

Fiecare piata economica ce se vrea a functiona bine, principalul motor il constituie clasa economica de mijloc, lucru ce are ce scop generarea de locuri de munca si implicarea a cat mai multor oameni in procesul muncii.

O alta prioritate a DWCM este aceea de a constitui structuri noi si de a intretine dialogurile constructive si transparente cu reprezentantii din politica, inovatie, invatamant si administratie piblica.

Structura DWCM nu se limiteaza doar la firmele membre din regiunea Moldova, bazandu-se totodata pe structurile generale a cluburilor partenere. De aceea membrii DWCM beneficiaza de sustinere in aproape toate regiunile Romaniei, si de contact direct cu factori de decizie din domeniul administrativ si politic.

DWCM organizeaza sedinte cu membri sai in care se discuta problemele actuale si eventuala rezolvare a acestora din domeniul economiei, economiei politice, dreptului, impozitelor si din cel al vamii. DWCM ofera astfel membrilor sai, prin intermediul unui FORUM, posibilitatea de a dezbate acste probleme si de a aschiba experiente si idei. La aceste sedinte vor fi invitate personalitati ale vietii publice si economice din Bacau si nu nu mai.

DWCM a fost infiintat la locul si momentul potrivit, beneficiind de un intens dinamism in domeniul politico-economic.

Faptul ca regiunea Moldova a fost neglijata pana acum, iar forta de munca este mai ieftina decat in alte regiuni ale tarii, a facut ca aceasta zona sa constituie un punct atractiv pentru potentialii investitori.

In urma multiplelor convorbiri si discutii ce s-au purtat in cadrul intalnirilor CLUBULUI ECONOMIC si a CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE ROMANO-GERMANA(AHK), INVESTITORII GERMANI, s-au axat pe doua puncte forte:energia regenerabila si eficienta energiei.

Intorsura pe care a suferit-o politica energiei, dupa catastrofa de la Fukushima, faciliteaza industria productiei de energie alternative la un nivel, la care, cu ceva timp in urma, putini l-ar fi crezut ca ar putea sa devina real.

Cererea masiva din acest domeniu, va aduce cu sine, in termen relativ scurt, necesitatea investitiilor in aceasta directie, care implicit va crea locuri noi de munca.

Datorita conditiilor benefice pe care le ofera, regiunea Moldova este avantajata in derularea proiectelor ce vizeaza producerea de biomasa, biogaz si a energiei electrice produsa prin intermediul vantului si a celulelor fotovoltaice.

Cererea ridicata si neasteptata de echipament tehnic pentru producerea energiei alternative, reprezinta o buna oportunitate pentru Moldova, de a dezvotlta proiecte care sa atraga cu sine investitii.

De la infiintarea sa, DWCM constituie motorul in fondarea de retele in acest domeniu.

O alta tema semnificativa, abordata de DWCM, este cea a agriculturii si a industriei alimentare.

Asociatia Romana a Firmelor Agricole, in domeniul agricol, atentioneaza ca preturile alimentelor va creste din nou. Daca va fi intr-adevar asa, cu siguranta, vom afla cel tarziu la toamna.

Trendul cresterii preturilor la alimente, se poate observa de ani buni de zile, acelasi lucru intamplandu-se si cu pretul energiei electrice.

Romania importa de multi ani, cantitati impresionante de alimente care partial provin din regiuni cu conditii de agricultura mult mai slabe decat cele ale Romaniei.

Din multiplele discutii avute cu investitorii din domeniul agricol, am aflat de greutatile intalnite de acestia, de a cumpara sau concesiona suprafete agricole. Acest fenomen se datoreaza faptului ca, dupa 1989, cea mai mare parte a terenurilor agricole a fost divizata in parcele mici, fapt ce a redus drastic rentabilitatea administrarii acestora. Multi proprietari ai acestor parcele, sunt intre timp decedati, iar mostenitorii nu s-au grabit sa intre in posesie, datorita birocratiei si a costurilor ridicate pe care le implica perfectarea actelor. Aceste suprafete sunt din start excluse investitiilor, dat fiind situatia juridica neclara si nesigura privind proprietatea, neputand fi astfel nici concesionate, nici cumparate.

O alta problema, o constituie lipsa cartilor funciare, in multe parti ale regiunii Moldova. Legiuitorul cere insa, ca suprafetele ce urmeaza a fi vandute sa fie inscrise in cartea funciara, lucru care de multe ori face ca pretul masuratorilor sa fie ridicat, ingreunand astfel achizitia parcelelor.

Cu toate aceste, in regiunea nostra, exista posibilitati lucrative pentru investitorii din domeniul agrar. DWCM constituie, in acesta situatie, o buna rampa de lansare pentru investitori si exportatori, incercand sa imbunatateasca activitatea in domeniile mai sus mentionate. Deoarece conditiile naturale sunt benefice pentru agricultura, se pot obtine rezultate bune prin intermediul investitorilor, in cazul in care acestia gasesc colaboratori calificati, proiectele fiind sustinute de DWCM.

DWCM se implica si in domeniul scolarizarilor si a seminariilor, preocupandu-se, in mod special si de fondarea scolilor de meserii care vor functiona in colaborare cu agentii economici (ofertantii locurilor de munca), care vor planui si organiza scolarizarea participantilor la cursuri (sistem dual).

Acest program sa va desfasura in stransa colaborare, cu alte cluburi economice (vorbitoare de limba germana), din Romania. 

FaLang translation system by Faboba